Трениране на Успешни Родители (ТУР)
   За мен ТУР е вдъхновение, успех, призвание...        

 Майка съм  на две деца с дванадесет годишна разлика . През цялото ми родителство ме занимават въпроси като - колко правилно постъпвам при разрешаване на възникнали конфликтни и проблемни ситуации? Защо трудно мотивирам децата си, защо моите ценности са им далечни, защо получавам упрек - "Ти не ме разбираш" и мълчание вместо отговор на въпроса ми: "Защо плачеш" .......
   Като детски лекар ежедневно ставам свидетел на взаимоотношения дете-родител. Често родителите питат как да се справят с определено поведение на техните деца. Много деца влизат в кабинета с недоверие и страх от неизвестното.
   Всичките ми размисли в тази посока ме подтикнаха да търся промяна в себе си  и тръгнах да уча. Подозирах , че има нещо, което ми се изплъзва. Повече от година със съпруга ми ходихме по тренинги и курсове за личностно развитие и научихме много, но на тези въпроси получих частичен отговор, а нямахме повече време - синът ни порастваше и стремглаво го връхлиташе деликатната възраст. Проблемите във взаимоотношенията ни нарастваха. Бяха на път да се повторят допуснатите грешки.
    И...тогава разбрах ,че от скоро в България има обучени и сертифицирани инструктори по програмата на Д-р Томас Гордън - "Трениране на успешни родители". Преминах /а по- късно и съпругът ми/  през обучителния модул за родители и всичко в главата ми се подреди. Сега бях сигурна къде греша  и какво мога да направя ,за да имам успех в общуването не само с децата ни но и с всички около мен.Поставих си смелата цел - да намаля плачещите  и влизащи със свито сърце деца в кабинета ми. 
    Обучението ТУР ми даде мощни инструменти и умения, които да използвам, когато възникне проблем с  взаимоотношенията, както и как да превентирам бъдещи проблеми, как да разбирам проблемите на децата си и на другите, как да се заявявам и по какъв начин да споделям ценностите си, как да разрешавам конфликти по беззагубен начин. Постепенно в семейството ни се настани атмосфера на доверие, разбирателство и споделяне.Децата ни ни харесват и не се притесняват да изразяват това на глас пред нас  и приятелите си. С гордост мога да се похваля и за успехите на работното ми място - децата са значително по- спокойни, доверчиви и кооперативни.
     Взех решение: искам да предам това познание!  Сега съм сертифициран обучител по програмата "Трениране на успешни родители" и съм щастлива, че мога да бъда полезна. С всяка следваща обучена група ставам все по-мотивирана да продължавам.
Д-р Татяна Сотирова, сертифициран инструктор по програмата на Д-р Томас Гордън - ТУР

Казвам се Силвия Аладжова. Майка съм на две деца. По професия съм психолог, работя с деца и родители, а от няколко години съм и сертифициран инструктор по програмата„Трениране на Успешни Родители” на д-р Томас Гордън.
Открих желанието си да работя и да се развивам в областта на детското здраве когато станах родител на своите собствени деца. Навлязох в свят, пълен с изненади, предизвикателства, много любов и удовлетворение. Разбрах, че колкото и да се старая да бъда добър родител, житейският ми опит и знания не са достатъчни и удовлетворяващи ме. Децата ми порастваха, нуждите и потребностите им се променяха и аз непрекъснато си задавах въпроси - дали съм достатъчно добър родител? Дали не пропускам нещо важно? Дали се движа в правилната посока? Дали в желанието ми да възпитавам правилно не залитам в някоя от двете крайности да разглезвам прекалено или да съм твърде строга и изискваща…
Информация за образователният модел на Гордън се появи при мен съвсем в правилното време, когато търсех отговори на непрестанно изникващите ми въпроси.
Учейки се на умения да общувам и разбирам децата си, развивах желанието си да направя курса ТУР колкото може по-достъпен за колкото е възможно повече родители.Уменията, които продължавам непрестанно да развивам в себе си и които преподавам стоят в основата на подобряване и сближаване на отношенията в семейството и с близките, значими хора в живота ни. Това, което е ценно за мен и до днес, е че развивайки себе си, аз развивам децата си, предавам им своите ценности.
Курсът е важен с това, че учи, че външните награди и наказания не работят. Дава алтернатива, как чрез избягване на наградите и наказанията да развиваме у себе си желание и стремеж към самодисциплина, непрекъснат и естествен стремеж към това да се учим,да се развиваме и самоусъвършенстваме.

Силвия Аладжова ,сертифициран инструктор по програмата на Д-р Томас Гордън - ТУР

Научих се да бъда по –търпелива и да не се опитвам да променям хората ,когато нещо в тях ме дразни на всяка цена.

Участник от Търговище

Материалът в курса бе прекрасно представен от инструктора и по този начин ме провокира да започна приложението.

Участник от Търговище

Радвам се че получих информация за алтернативни умения за решаване на конфликти и по- ефективни начини за общуване .Най –трудно ми е да прилагам Конфронтативно Аз послание в 3 те му части.Имам нужда от повече време да прилагам новите умения, за да усетя по –осезаеми промени.

Участник от Търговище

Курсът е изключително полезен не само за взаимоотношенията с децата,но и с хората около мен.Чувствам се щастлива ,че направих нещо за себе си и научих много полезни неща.

Участник от Търговище

Промените които забелязвам в мен са ,че успявам да се изразявам по-точно ,чувствам се по-разбрана,по –лесно постигам споразумения,изслушвам без да давам оценка.

Участник от Бургас

Радвам се ,че посещавах този курс.Той ме накара да се замисля и да коригирам комуникацията си с децата и другите хора около мен

Участник от Бургас

Курсът беше на изключително ниво .Теория,практика и игри ,много умело се редуваха уроците ,без излишни и безинтересни ситуации.

Участник от Бургас

ТУР ми помогна да видя себе си от страни и да разбера кое да променя ,за да съм по-успешен родител.Научих, колко е важно да чувам другия, както и за мен е важно да бъда чута.

Участник от София

Само по себе си срещата на различни хора ,които се събират да говорят за родителство е много полезно ,а всичко това в комбинация с курса беше страхотно.

Участник от София

В ТУР научих ценни умения ,които постепенно започнах да прилагам в отношенията с близките хора.

Участник от София

Имах нужда от помощ при общуването със сина ми и този курс ми помогна в точния момент за мен .Опитвам се да слушам по-внимателно и да разбера човека срещу мен.

Участник от София

Щастлива съм ,че съм част от първата група обучители на институт Gordon Training International за България поради две причини. Първо, участието ми даде възможност да вляза в контакт с изключителни професионалисти и хора, ерудирани, емпатични и емоционално близки. Второ, уменията, придобити в курса се оказаха полезни не само в общуването с децата ми, но и в общуването със съпруга ми, приятелите ми, клиентите, които консултирам, оказаха се универсални умения, които ме направиха още по сензитивна към света около мен. Ново за мен беше и това да се науча да разграничавам собствените си проблеми от тези на другите и разбирането, че нагърбвайки се да решавам проблемите на децата си, освен че се натоварвам неимоверно, аз не им давам шанс да изградят собствени умения и стратегии за справянето с тях. За да съм ефективен родител, партньор и приятел е необходимо да бъда емпатична, подкрепяща, но в никакъв случай решаваща проблемите на другите.
Красимира Иванова ,ТУР обучител

“Доста са „обиците на ухото”, които си закачих от ноември 2011 г. до днес. По време на курса „Трениране на успешни родители”, който посетих тогава и благодарение на брилянтния треньор Стийв Емънс осъзнах, че е нужно да се вслушвам повече в истинските потребности на детето си. А често те са замаскирани и изглеждат като капризи – тропане с крак за нова играчка, желание за лягане по-късно вечер.

Невинаги първото нещо, което детето иска е наистина това, от което има нужда. Преди се втурвах да задоволявам всяко желание на сина си, да му давам винаги „най-добрите решения” за неговите проблеми като си мислех, че това е начина да се чувства разбран, обичан, удовлетворен.

Приложението на модела Гордън в личния ми живот ме научи, че когато проблемът е на детето, не е нужно да го превръщам и в мой, а единствено да започна в този момент да го слушам активно. Широко отворих очи и уши към това, което то ми казва реално, без да го прекъсвам, без да му предлагам алтернативни решения, без да го съветвам. Когато детето се почувства чуто и наистина разбрано много по-лесно се успокоява и достига до решение само. “

Силвия Стоянова ,ТУР Обучител

“Програмата ТУР е привлекателна с демократичната си философия и с това че е насочена към превенция на взаимоотношнията родител-дете.Тя предлага един много добър модел за позитивно родителство ,който липсва в практиката на семейното консултиране в България.Изключително трудно е на съвременния родител да отглежда и възпитава децата си без да е подготвен за тази важна и отговорна роля..

Програмата ТУР учи родителите на умения да разрешават конфликти с децата си като прилагат Беззагубен метод,да говорят с децата си а те да ги слушат и променят неприемливото поведение.”

Антония Месерджиева

Педагогически съветник,ТУР обучител

“Трудно ми бе да осъзная,че ролята ми на родител ,когато детето притежава проблем трябва да е по-пасивна и не ръководна .Сега оставям децата си сами да решават проблемите си относно училище ,приятели и по между си в къщи.Не съм активен участник и съдник а само слушател . Вече не се чувствам виновна ,че не съм експерт в решаването на конфликти.Практикувам с лекота умението Аз послание и смея да твърдя ,че ефекта е впечатляващ.Няма съпротива ,няма сърдене .Децата променят лошото поведение ,защото разбират как се чувствам и защото ги е грижа .”

Дарина Георгиева ,ТУР обучител

Прилагането на уменията от метода на д-р Гордън вкъщи, от гледна точка на родител, се оказа по-трудно отколкото си мислех. Но… Само в началото. Първите дни ми костваше големи усилия и много съзнателно осмисляне на думите. Това ме натоварваше и нещата не ми се получаваха така, както аз исках. Ето защо реших да подходя различно – фокусирах усилията си първо в усъвършенстване на активното слушане. В моменат, в който се почувствах малко по-уверена и започна да ми се получава, превключих фокуса върху аз-посланията. Седмица-две по-късно започнах да опитвам със „смяната на скорости“ – от активно слушане към аз-послания и редуването им в разговора според ситуацията. Имах някои провали, но все повече стават успехите. Хващам се, че дори посреднича между двете деца в препирните им, прилагайки активно слушане и аз-послания. Сега навлизам в територията на тежката артилерия – решаването на конфликти. Там подхождам много предпазливо, за да не задълбоча вече съществуващи противоречия. Опитвам да прилагам уменията първо в безпроблемната зона, като част от процеса на взимане на решения. За малки препирни понякога също работят. Още не сме минали през целия формален процес и това предстои. Става все по-интересно! Най-силно ме впечатлява факта, че колкото повече време опитвам съзнателно да пригалам тези умения, толкова по-несъзнателно започват да се случват нещата. Знам за цикъла на учене много добре – толкова години се занимавам с обучение. И все пак се учудвам за пореден път колко е вярна поговорката, че „повторението е майка на знанието“. Най-много се впечатлявам колко лесно сработват тези техники с малкия ми син, който ще стане на 3 г. този месец. Мислех, че ще е точно обратното – ще ми е по-лесно с баткото, почти на 8 г., а с малкия ще е трудно. Явно е съвсем вярно това, че ние се раждаме с тези умения и в годините посредством възпитанието на родителите си ги забравяме и се научаваме, против природата си, да даваме оценки, да обвиняваме, да бягаме от лична отговорност. Искрено вярвам, че трябва да запазим това, с което природата ни е дарила – умението да помагаме на хората и да обичаме себе си. Два принципа, които са заложени в основите на концепцията на д-р Гордън.

Силвия Андреева, ТУР обучител